preskoči na sadržaj

Strukovna škola Gospić

 

KORACI ZA ŽIVOT - INOVACIJE U OBRAZOVANJU

Trideset učenika elektrotehničara (podijeljenih u dvije grupe) je 2 tjedna u Sevilli radilo je na projektu gradnje energetski samoodržive drvene kuće. Kuća je osmišljena tako da svu potrebnu električnu energiju dobija iskorištavanjem solarne energije. Prvo smo se teoretski upoznali sa komponentama solarnih instalacija, a zatim svoje prijašnje i novostečeno znanje praktično primijenili. Prvi zadatak je bio sama izgradnja drvene kuće, zatim spajanje električnih instalacija za kuću. Nakon postavljanja električnih instalacija u kuću uslijedilo je spajanje solarnih ploča i ostalih komponenata solarnih instalacija. Da bi kuća bila funkcionalna nedostajala je voda. I u tom području odlično smo  se snašli te uspješno spojili cijevi, slavine, pumpu i navodnjavanje za improvizirani vrt. Da bi zaokružili znanje upoznali smo se sa izradom dokumentacije za jedan takav projekt u AutoCAD-u. Doživljaj je bio i vidjeti uživo najveću europsku solarnu elektranu pokraj Seville (Abengoa), projektiranu  kao centralni generator za udaljene korisnike, koja proizvodi električnu energiju i 8 sati nakon zalaska Sunca, po čemu je jedinstvena u Europi.

Slobodno vrijeme iskoristili smo da se upoznamo sa poviješću Seville i njenim znamenitostima. Tako smo uživali u prekrasno osmišljenom Parku Marie Luise i Španjolskom trgu, popularnoj katedrali za koju je dovoljno napomenuti da turisti cekaju u redovima da bi ušli unutra i Zlatni toranj o kojem smo čuli mnoge legende. U posjeti Plasa de Torros imali smo i vodiča koji nas je uputio u povijest tog mjesta i samog  sporta. Metropol Parasol je najveća drvena konstrukcija u Europi visoka 26 m i pruža odličan pogled na grad. Možda i najpoznatiji simboli Seville su nogometni klubovi Sevilla i Betis pa nismo htjeli propustiti priliku da se slikamo ispred njihovih stadiona. Jednu subotu smo išli na izlet u Cadiz, grad na jugu Španjolske. Odusevila nas je obala i sama arhitektura koja se dosta razlikuje od one u Sevilli. Zadovoljni smo da nas je pratilo lijepo i sunčano vrijeme.

Uglavnom smo bili zadovoljni cijelom organizacijom puta i smještaja. Hrana se dosta razlikovala od one na koju smo navikli, ali nismo se žalili jer je bilo zanimljivo isprobavati nova jela.

Mislim da je ovo bila jedinstvena prilika da već za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja steknemo iskustvo rada u drugoj državi. Dosta toga smo već znali iz našeg dosadašnjeg obrazovanja, ali spajanje i postavljanje solarnih ploča bilo je novo iskustvo. O samom doživljaju Seville i njenih znamenitosti suvišno je govoriti. Važno je napomenuti da se cijeli projekt odvijao na engleskom jeziku sto je uveliko doprinijelo  usavršavanju  engleskog. Iako nas je u početku bilo strah ovog projekta rado bih sve ponovili, prvenstveno zbog toga što je ovaj projekt doprinio stjecanju novog znanja, proširenju naših vidika, te podizanju samopouzdanja.

Puni dojmova i novostečenih znanja i prijatelja vratili smo se svojim kućama bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Video mobilnosti iz Španjolske možete pogledati na Youtube kanalu Strukovne škole Gospić ili klikom OVDJE


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strukovna škola Gospić / Budačka 24, HR-53000 Gospić / www.ss-strukovna-gospic.skole.hr / ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr
preskoči na navigaciju