preskoči na sadržaj

Strukovna škola Gospić

 

KORACI ZA ŽIVOT - INOVACIJE U OBRAZOVANJU

Za Njemačku smo putovali autobusom oko 13 sati. Nakon dolaska na odredište, svi smo se smjestili u objekte tvrtke Vitalis, u mjestu Schkeuditz. U ponedjeljak, prvi dan smo s grupom iz Slovenije obišli Leipzig, a zatim smo počeli s praksom i izradom E-auta. Svaki dan se radilo, uglavnom ručna obrada, od 9 do 15 sati.  Uz nastavnike iz Hrvatske imali smo nastavnike iz Njemačke koji su stalno bili sa nama, a Hrvatski nastavnici su nas obilazili i pomagali u nejasnoćama oko čitanja nacrta i svakodnevnog pisanja dnevnika. U kampu je bilo grupa  iz Španjolske, Poljske i nekoliko iz Slovenije te smo se nakon prakse svi družili. Bili smo zadovoljni sa smještajem i hranom. Smješteni smo bili u sobe s 6 ležaja zajedno s otočačanima i karlovčanima, a na praksi smo radili kao jedna grupa. Sve se nalazilo u jednom krugu (nekadašnja farma), sobe za spavanje, kuhinja i praksa, a sve je uređeno na starinski način. Prilikom boravka, saznali smo da objekti datiraju iz 1745 god. 

 

U prvom tjednu izradili smo cijelu metalnu konstrukciju e-automobila. Nastavnici su bili zadovoljni našim radom i nije bilo primjedbi, osim da više moramo učiti jezike (prvenstveno engleski) da bi se lakše snalazili. Svi mi učenici, iz sve tri škole radili smo u jednoj grupi pa smo se svi dobro upoznali, također smo ostali prijatelji i sa učenicima iz Španjolske, Poljske, Slovenije.

 

Prvi vikend posjetili smo Berlin koji je udaljen oko 250 km od Leipziga, a putovali smo vlakom. U Berlinu smo imali vodiča tako da smo u dva dana posjetili neke znamenitosti, kao ostatke zida koji je razdvajao istočni od zapadnog Berlina, zatim Tehnički muzej u kojem se nalazi puno stvari od razni tipova automobila, lokomotiva, aviona itd. Prolazili smo pored zgrade gdje je ured Njemačke kancelarke Merkel, zatim posjetili Mercedesovu izložbu automobila.

Drugi tjedan boravka i rada, budući automobil sve je više dobivao zadane konture i vidjelo se da se konstrukcija auta bliži završetku izrade. Zbog dobrog napredovanja radova na autu dobili smo i dodatni zadatak, izrada prikolice za auto.       

Drugi vikend smo posjetili Dresden koji je udaljen od Leipziga oko 120 km, putovali smo vlakom. Posjetili smo i pogon Volswagena gdje se sastavljaju Volswagenovi automobili.

Treći tjedan završili smo izradu E-auta i male prikolice kao dodatni zadatak te smo se na kraju s njim i vozili po radioni. Svakodnevno smo popunjavali mape crtežima i opisom rada sa svaki dan. Nakon završetka izrade auta svi smo dobili potvrde i svjedodžbe o uspješno završenom poslu na izradi električnog automobila.

Zadnji dan posjetili smo tvornicu BMW-a u Leipzigu gdje se proizvode karoserije, lakiranje, te montaža motora i podvozja.

Na put za Hrvatsku krenuli smo ujutro u 8 sati i za 14 sati vožnje i oko 1100 km vožnje kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju svi smo sretno stigli oko 22 sata navečer.

Bilo je to vrlo vrijedno iskustvo zbog toga jer smo dosadašnje stečeno znanje mogli pokazati u praktičnom dijelu nastave, te zbog toga jer smo kroz rad stekli nova iskustva, znanja, a i prijateljstva.

 

Video mobilnosti iz Njemačke možete pogledati na Youtube kanalu Strukovne škole Gospić ili klikom OVDJE

 


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strukovna škola Gospić / Budačka 24, HR-53000 Gospić / www.ss-strukovna-gospic.skole.hr / ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr
preskoči na navigaciju