preskoči na sadržaj

Strukovna škola Gospić

 > Projekti  > Arhiva  > "GeoMapping"
 

 

Radi se o projektu istraživanja i promociji plitkih geotermalnih potencijala u Republici Hrvatskoj ili skraćeno GeoMapping u koji je uključena i Strukovna škola Gospić.

Opis:

Ispitivanja se provode na osam lokacija unutar Republike Hrvatske: Osijek, Požega, Čakovec, Zagreb, Gospić, Poreč, Zadar i Knin. Na svim istražnim lokacijama ugradit će se nova oprema koja će ostati u trajnom korištenju institucije na čijim se česticama ugrađuje. Radi se o pet srednje-tehničkih obrazovnih centara, jednom institutu, jednoj općini i jednom fakultetu (FSB Zagreb).

Obradom podataka mjerenja pokrenut će se dugoročni proces opsežnog lokalnog “mapiranja” geotermalnog potencijala tla unutar pojedinih regija RH.

Uz provedbu mjerenja, ujedno će se u neposrednim kontaktima znanstvenika s obrazovnim institucijama i regionalnim centrima za obnovljive izvore energije proširiti svijest i temeljna znanja o uvjetima primjene ovakvih sustava grijanja i hlađenja. U praksi, omogućit će se njihovo veće korištenje do kojeg do sada nije došlo ne samo zbog visokih investicijskih ulaganja, nego i zbog nedovoljnog poznavanja predmetne tehnologije.

Razdoblje provedbe projekta iznosi 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta je 509.695.36 €, od čega Europska unija putem Operativnih programa za regionalnu konkurentnost sufinancira 418.551,83 €.

Cilj projekta je istraživanje regionalnih svojstava plitkih geotermalnih potencijala tla na teritoriju RH te širenje svijesti i znanja o tehnologiji dizalica topline povezanih s tlom kao obnovljivim izvorom energije. Upoznavanje učenika i studenata s ovim, do sada u hrvatskoj javnosti nedovoljno poznatim načinom korištenja obnovljivih oblika energije.

Istraživanja će se provesti za potrebe grijanja i hlađenja izgrađenih prostora korištenjem dizalica topline koje su pomoću bušotinskih izmjenjivača topline povezane s tlom kao toplinskim izvorom ili ponorom. U sklopu projekta izvest će se istražne bušotine na kojima će se provoditi mjerenja toplinskog odziva tla (engl. TRT – Thermal Response Test), uz istovremeno ispitivanje sastava tla uzimanjem uzoraka iz slojeva kroz koje prolazi bušotina. Republika Hrvatska bi tako na svojem teritoriju stekla pregled o regionalnoj raspodjeli plitkih geotermalnih potencijala tla, koji se  sada, tj. s primjenom dizalica topline, koriste samo u tehnologijski najrazvijenijim zemljama svijeta

U Strukovnoj školi Gospić radovi bušenja su gotovi, a dostavljena je i dizalica topline te se u narednih nekoliko dana očekuje spajanje dizalice topline sa bušotinom te i konačna primjena geotermalne energije.

Očekivani rezultati:

- izrada kartografskog prikaz varijacija geotermalnog potencijala na teritoriju RH,

- stvaranje preduvjeta za lakšu implementaciju sustava dizalica topline s tlom za potrebe grijanja i hlađenja zgrada,

- promoviranje korištenja sustava dizalica topline s tlom kao obnovljivi izvor energije,

- razvoj industrije i porast korištenja dizalica topline s tlom,

- ušteda na energentima i smanjenje potreba za energijom za krajnje korisnike.

 

Više o projektu na stranici:  GEOTHERMAL

Slideshow sa radio emisijom o projektu pogledajte na Youtube kanalu Strukovne škole Gospić.

 

Članak objavio Toni Šimunić, prof

 


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strukovna škola Gospić / Budačka 24, HR-53000 Gospić / www.ss-strukovna-gospic.skole.hr / ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr
preskoči na navigaciju