preskoči na sadržaj

Strukovna škola Gospić

Pravilnici

IZVADAK IZ PRAVILNIKA O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE

1. U prostorijama knjižnice korisnici se mogu svakodnevno služiti knjigama, časopisima i novinama.

2. Za korištenje izvan prostorija knjižnice korisnici mogu posuditi :

      -     odjednom 3 knjige na rok od  tri tjedna

      -     odjednom 5 brojeva časopisa na rok od 5 dana.

3. Za iznošenje izvan prostorija knjižnice ne mogu se posuditi: priručnici, enciklopedije, leksikoni, rječnici, bibliografski rječnici, bibliografije, atlasi i sl., osim kada se radi o razrednoj posudbi prema zahtjevu nastavnika Škole.

4. Uslugama školske knjižnice mogu se koristiti učenici (roditelji i skrbnici učenika), polaznici obrazovanja odraslih, nastavnici, stručni suradnici i ostali zaposlenici Škole.

5. Uslugama školske knjižnice odnosno knjižničnom građom, ravnopravno s učenicima i djelatnicima Škole, koriste se učenici i djelatnici Gimnazije Gospić s kojom knjižnica dijeli zajednički prostor.

6.  Uslugama školske knjižnice odnosno knjižničnom građom iznimno se mogu koristiti i vanjski korisnici ako školska knjižnica jedina na širem području grada posjeduje određeni primjerak knjižnične građe. U tom slučaju vanjski korisnik daje svoje podatke uz odgovarajuću identifikacijsku ispravu. 

7. Korisnici su dužni pravodobno vratiti posuđenu knjižničnu građu. Ako korisnik zbog bolesti ili drugog objektivnog razloga nije u mogućnosti pravodobno vratiti posuđenu knjižničnu građu dužan je o tome izvijestiti knjižničara.

8. Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakog oštećenja.

9. Korisnici ne smiju trgati listove knjiga, podcrtavati dijelove knjiga, izrezivati slike, prljati knjige i sl.

10. Korisnik koji izgubi ili ošteti posuđenu knjigu odgovoran je za štetu te mora nabaviti i vratiti knjižnici istu knjigu kakvu je posudio ili drugu knjigu koja je knjižnici potrebna, ali u visini cijene izgubljene knjige.

11. Korisnici su dužni vratiti građu isključivo knjižničaru na pult za razduživanje, a ni u kom slučaju ne na police.

12. Razrednici su obvezni voditi brigu o tome da svi učenici njihovih razreda vrate sve posuđene knjige do kraja školske godine.

13. U slučaju da se korisnik odselio u drugu školu, razrednik je dužan provjeriti je li vratio posuđenu knjižničnu građu.

14. Radnici kojima je prestao radni odnos dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu.

15. U prostorijama knjižnice mora vladati red i mir. Korisnika koji narušava red i mir, knjižničar može udaljiti iz prostorija knjižnice.

16. Korisnici u knjižnicu ne smiju unositi hranu i piće.

 

PRAVILNIK O KORIŠTENJU RAČUNALA U KNJIŽNICI

U prostoru knjižnice nalaze se 3 računala i skener za korisnike.

1. Računala mogu koristiti svi učenici i djelatnici Strukovne škole Gospić.

2. Računala se koriste isključivo u odgojno-obrazovne svrhe odnosno za pretraživanje Interneta i korištenje Worda, Excela, Power Pointa  itd., što ima prednost pred korištenjem računala u svrhu aktivnosti na društvenim mrežama i sl.

3. Učenicima  koji budu zatečeni u primanju ili slanju neprimjerenih sadržaja, hakiranju ili činjenju štete bit će uskraćeno daljnje korištenje računala.

4. Svu pronađenu građu putem interneta korisnici su dužni spremati na vlastite prenosive medije: CD-e, USB-uređaje, koji nisu „zaraženi računalnim virusima“ te se najstrože zabranjuje puštanje u distribuciju računalnih virusa.

5. Korištenje računala za duže pretraživanje podataka ili za pisanje seminarskih radova, izradu plakata, školskih novina i sl. učenici trebaju unaprijed dogovoriti  s knjižničarom.

6. Korisnici ne smiju mijenjati, brisati, uništavati tuđe računalne podatke ili  programe, te instalirati bilo koji program, aplikaciju, igricu i sl.

7. Nakon korištenja računala korisnici su dužni ostaviti računalo u stanju u kakvom su ga našli (ako se nešto pohrani u Moje dokumente, potrebno je obrisati ).

Učenici koji koriste računala dužni su pridržavati se ovih uputa, a u skladu s Konvencijom o kibernetičkom kriminalu (23. 11. 2001.), čija je potpisnica i Republika Hrvatska.


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Strukovna škola Gospić / Budačka 24, HR-53000 Gospić / www.ss-strukovna-gospic.skole.hr / ured@ss-strukovna-gospic.skole.hr
preskoči na navigaciju