2019-11-15 13:23:00

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI Predavanje „Kako reći ne“

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne1.jpg

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u sklopu školskih preventivnih aktivnosti u petak 15. 11. 2019. godine održano je interaktivno predavanje za učenike Strukovne škole Gospić. Predavanje je održao gospodin Matija Gorjanec dopredsjednik Udruge Stijena i voditelj projekta „Kako reći ne“.

Program “Kako reći ne” čine interaktivne radionice u kojima se ukratko objašnjava koncept nastanka ovisnosti na način primjeren uzrastu učenika.

Tijekom predavanja g. Gorjanec je koristio vrlo  zanimljive i ilustrativne primjere kojima je  potakao i ohrabrio učenike na aktivno promišljanje u procesu donošenja odluka, vršnjačkog pritiska i izazova adolescentnog razdoblja. Naglasak  stavlja na to da problem nije samo u ovisnosti nego u stanju svijesti koje dovodi do uzimanja droga te u zadovoljavanju određenih potreba koje učenici mogu razumjeti, primjerice potreba za pripadanjem, prihvaćanjem, isticanjem, dokazivanjem itd.

 U jednom dijelu predavanja g. Gorjanec  iznosi vlastito iskustvo konzumacije alkohola i droga te konačnom  izbavljenju iz tog mračnog  začaranog kruga.  Iznio  je svoje  iskustvo  konzumacije   alkohola koje je u  njegovu životu  ostavile teške  posljedice  od 17.  godine g. Gorjanec  je u  invalidskim  kolicima.

Učenicima se svidjela iskrenost, otvorenost i neposrednost u pristupu g. Gorjaneca te njegovi primjeri i savjeti.

Očekivani rezultati ovog kao i sličnih predavanja su veća osviještenost i odgovornost mladih  prema vlastitom ponašanju.

Do ponovnog susreta (nadamo se već u sljedećoj školskoj godini) učenici i djelatnici Strukovne škole Gospić g Gorjanecu žele puno uspjeha u daljnjem radu i snage da ustraje u činjenju ovoga svijeta ugodnijim i boljim mjestom življenja.                                                                                        

Pedagoginja:                                                                                     

Maja Rukavina, prof.

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne2.jpg

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne3.jpg

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne4.jpg

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne5.jpg

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne6.jpg

/upload/ss-strukovna-gospic/images/newsimg/238/File/ne7.jpg

 

 


Strukovna škola Gospić