preskoči na sadržaj

Strukovna škola Gospić

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
vijesti
Međunarodni dan borbe protiv korupcije
Administrator / datum: 9. 12. 2020. 10:43

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku. Rezolucija je prihvaćena s ciljem promicanja mehanizama za borbu protiv korupcije. Korupcija narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, učenici ambasadori Europskog parlamenta sudjelovali su u radionici u kojoj su se upoznali s neprihvatljivim oblicima ponašanja te su došli do zaključka da smo za korupciju odgovorni svi i da društvo može biti bolje i napredovati samo ako joj kažemo NE.

Zanimljivosti:

Na sljedećem linku možete pogledati razinu korupcije svih zemalja. Zemlje označene crvenom bojom imaju najviši indeks korupcije https://www.transparency.org/en/cpi/2020/index/nzl

Connect - Korupcija to nisam ja: https://www.youtube.com/watch?v=f4i6nYc3YbE

 


[OPŠIRNIJE]STRUKOVNA ŠKOLA GOSPIĆ DOBILA STATUS „ŠKOLA AMBASADOR EUROPSKOG PARLAMENTA“
Administrator / datum: 21. 10. 2020. 12:52

Cjelokupan program moguće je pogledati na sljedećoj poveznici

https://www.youtube.com/watch?v=SD1Ufk62RA4

 

Dana 21. listopada 2020. godine upriličena je svečana dodjela uvjerenja povodom dobivanja statusa „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Ličko – senjska županija je predložila Strukovnu školu Gospić kao potencijalnog kandidata ambasadora Europskog parlamenta u školskoj godini 2019./2020. Nakon provedene evaluacije aktivnosti u svibnju 2020. godine, u rujnu je stiglo izvješće u kojem je istaknuto da je Škola ispunila sve uvjete i dobila status „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Uvjerenje za ambasadora seniora Europskog parlamenta je dobila Barbara Tomljenović Jurković, a uvjerenje za mlađe ambasadore su dobili Lucijana Delač, Dominik Devčić, Anamarija Holjevac, Ivona Krešić, Laura Pavelić, Dario Pintar, Matea Pavletić, Mihaela Starčević, Karla Šop, Magdalena Vrkljan, Iva Baburić, Nikolina Pađan, Lucija Furlan, Marija Starčević i Klara Šaban.

Program funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Zadatci programa su:

 • Upoznati učenike s ustrojem EU te osnovnim činjenicama o institucijama i njihovim funkcijama,
 • Upoznati učenike s ovlastima i ulogama EU parlamenta,
 • Upoznati učenike s vrijednostima koje EU promovira,
 • Poučiti učenike o različitim kulturama i običajima,
 • Ojačati asimilacijske vještine i razumijevanje različitosti,
 • Upoznati učenike s pojmom i značenjem jedinstvenog tržišta,
 • Poučiti o borbi protiv terorizma i zlouporabe droga,
 • Osvijestiti kod učenika potrebu o aktivnom sudjelovanju u demokratskim procesima,
 • Poučiti o biračkim pravima i potrebi sudjelovanja u izgradnji budućnosti,
 • Potaknuti različite oblike izražavanja,
 • Motivirati učenike na timski rad.

Program se nastavlja i u tekućoj školskoj godini.


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN KRAVATE
Administrator / datum: 18. 10. 2020. 12:07

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv te je ujedno i simbol Europe kao i znak temeljnih ljudskih vrijednosti. AcademiaCravatica proglasila je da 18. listopada bude hrvatski i svjetski Dan kravate. Na taj dan, 2003. godine izvedena je instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom povezano je antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu upućena poruka ljubavi. Naši ambasadori su tako ove godine izradili svoju kravatu koju SU postavili u hodnik. Njihova kravata odražava zajedništvo, toleranciju i razumijevanje među država članicama Europske unije.


[OPŠIRNIJE]Europski dan jezika
Administrator / datum: 26. 9. 2020. 09:47

Europski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Europe od 6. prosinca 2001. godine, a obilježava se 26. rujna. Posebno je povećana pozornost na očuvanje bogate baštine 200 europskih jezika. Glavni ciljevi proslave Europskog dana jezika jesu:

 • upozoriti građanstvo na važnost učenja jezika i poticati učenje većeg broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura;
 • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe;
 • poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Mlađi ambasadori Europskog parlamenta obilježili su Europski dan jezika na način da su učenici pripremili kviz putem kojeg svi zainteresirani mogu provjeriti svoje znanje. Provjerite ga koristeći sljedeću poveznicu:

https://forms.microsoft.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=DQSIkWdsW0yxEjajBLZtrQAAAAAAAAAAAAMAAC1MFF5UOURYNkQ1RFhUWDNPTFhXNDhKRkUxSE9JUy4u


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju